skip to Main Content

In deze pagina vind je een overzicht van alle video’s die gaan over het herleiden van breuken met letters, ook wel letterbreuken in de volksmond genoemd. Wil je terugkijken naar de video’s die gaan over breuken met getallen, dan verwijzen we je naar de pagina over getalbreuken.

De video’s zijn onderverdeeld in twee delen. De eerste serie gaat over de basis van de letterbreuken. Hier staan bijvoorbeeld nog niet meerdere termen in teller of noemer in de opgave, maar kunnen wel tijdens het herleiden ontstaan. Dit zijn meestal de onderdelen die in de tweede klas van havo en vwo gegeven worden en soms al een stukje in de brugklas op het vwo geïntroduceerd wordt.

Het tweede deel bestaat uit video’s die dieper ingaan op ingewikkeldere vormen van letterbreuken. Hier komen of in de teller of in de noemer of soms zelfs in beide een som van meerdere termen voor.

In dit deel worden letterbreuken besproken waarin in de noemer (en vaak ook in de teller) meerdere termen voorkomen. Dus de noemer is op zichzelf een som of een verschil van termen met letters. Je krijgt het dus een combinatie van breuken met letters gecombineerd met algebraïsche vaardigheden met haakjes. Daarom is het belangrijk dat je goed de bewerkingen met haakjes beheerst, zoals enkele haakjes wegwerken, dubbele haakjes wegwerken, merkwaardige producten en ontbinden in factoren doormiddel van factoren buiten haakjes halen of de product-som methode.

DEEL I: Letterbreuken – de basis

  • Uitleg 1: Basis letterbreuken vereenvoudigen
  • Uitleg 2: Basis letterbreuken optellen & aftrekken
  • Uitleg 3: Basis letterbreuken vermenigvuldigen
  • Uitleg 4: Basis letterbreuken delen

DEEL II: Letterbreuken met meerdere termen in teller of noemer

  • Uitleg 1: Complexere letterbreuken vereenvoudigen
  • Uitleg 2: Complexere letterbreuken optellen & aftrekken
  • Uitleg 3: Complexere letterbreuken vermenigvuldigen
  • Uitleg 4: Complexere letterbreuken delen

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ben op jullie site gekomen door tip van medecursusist van een nascholing op de pabo (ik ben juf op b.o., 54 jaar). Met het bekijken van video over vereenvoudigen van letterbreuken overvalt me hetzelfde als op de middelbare school: ik kan het volgen, ook toepassen op dit moment maar ik snap NIET waarvoor deze bewerking nodig is… en dat heb ik met alle wiskunde. Rare vraag, maar hoe kan ik de zin van wiskunde leren kennen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top