skip to Main Content

Deze paragraaf is extra in het vwo-boek en is dus bedoeld voor leerlingen die naar VWO 3 door willen stromen of gewoon nieuwsgierig zijn naar wat de  meetkunde allemaal nog meer te bieden heeft.

Bij het rekenen aan rechthoekige driehoeken kunnen een aantal andere stellingen, naast de stelling van Pythagoras, goed van pas komen. In uitlegvideo 1 wordt de bach-stelling uitgelegd. Hiermee wordt een relatie gegeven tussen de drie zijden van een rechthoekige driehoek en de hoogte op de schuine zijde. In uitlegvideo 2 & 3 wordt de hpq-stelling besproken. Hierin wordt de relatie gegeven tussen de hoogte h op de schuine zijde en de verdeling van die schuine zijde in de stukken p en q. In uitlegvideo 4 & 5 wordt een mooie relatie tussen een cirkel en een rechthoekige driehoek gegeven, een relatie waarvan je niet zou verwachten dat die er zou zijn. Deze relatie wordt vormgegeven in de stelling van Thales.

Voorkennis: oppervlakte driehoek, stelling van Pythagoras, omtrek & oppervlakte cirkel

  • Uitleg 1: De bach-stelling
  • Uitleg 2: Het bewijs van de hpq-stelling
  • Uitleg 3: Gebruik hpq-stelling
  • Uitleg 4: Het bewijs van de stelling van Thales
  • Uitleg 5: Gebruik van de stelling van Thales
[tabswrap] [tabhead id=”1″ class=””] Uitleg 1 [/tabhead] [tabhead id=”2″ class=””] 2 [/tabhead] [tabhead id=”3″ class=””] 3 [/tabhead] [tabhead id=”4″ class=””] 4 [/tabhead] [tabhead_last id=”5″ class=””] 5 [/tabhead_last] [tab id=”1″ class=””] Coming soon! [/tab] [tab id=”2″ class=””]
 [/tab] [tab id=”3″ class=””] Coming soon! [/tab] [tab id=”4″ class=””]
 [/tab] [tab id=”5″ class=””] Coming soon! [/tab] [/tabswrap]

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. ben erg benieuwd wanneer deze erop komt ik gebruik deze video’s om mezelf voor te bereiden op repetities. De rest van de video’s zijn erg goed en erg handig voor nog wat goede en aanvullende uitleg. erg bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top